Extrasport

Noul Certificat Verde: Demonstrație în 3 puncte că nu este aprobat pentru prevenirea sănătății

Luni, 6 decembrie 2021, s-au făcut publice noile prevederi ale Certificatului Verde pe care România trebuie să îl introducă în acest an, ca temă de la Uniunea Europeană. Haideți să vedem cum stă treaba. Voi arăta trei lucruri, dintre care două pe cifre oficiale. Prin ele este destul de vizibil că acest document nu dorește să aibă grijă de nicio sănătate, ci doar promovează vaccinarea, la fel cum s-a derulat întreg anul 2021.

Înainte, o mică introducere. Am fost singurul jurnalist din România și, probabil, dintr-o arie geografică destul de generoasă (cel puțin din ceea ce am citit eu), care a scris cu subiect și predicat de ce nu este de dorit a fi introdus niciodată un Certificat Verde, într-o democrație. Aici, la finalul acestui articol, aveți vederea de ansamblu, cei 6 pași de evoluție a acestui Certificat în Europa. Daca a evoluat spre bine, fiecare poate decide. 

Țineți minte, din start: Certificatul Verde este un instrument prin care restricțiile se legalizează permanent. Certificatul este vehiculul, mijlocul prin care se va ajunge peste tot la vaccinarea obligataorie și care nu are nicio legătură cu sănătatea publică. În 2022, într-o „stare critică”, testarea se va scoate la locul de muncă în România, dacă lumea nu va ceda și nu se va vaccina..

Și altceva: am văzut un de zile cu vaccin în pandemie. Portugalia și alte țări vaccinate în proporție de peste 60-70-80% au pe lângă și Certificat Verde și restricții. Nu era nevoie nici de vaccin și nici de Certificat pentru a aplica restricțiile pandemice ca la carte. Însă, s-a decis în premieră mondială vaccinarea în pandemie și importarea Certificatului provenit dintr-un concept chinezesc. 

Din actualul proiect din România al acestui Certificat, doresc să subliniez trei lucruri. Acestea arătă că acest Certificat nu are noimă în restrângerea efectelor pandemiei, ci doar mimează intenția. 

1. Certificatul obligatoriu la locul de muncă

Din data de 25 octombrie 2021 și până la ora redactării acestui material, România s-a aflat în lockdown parțial pentru nevaccinați. Ce înseamnă „lockdown pentru nevaccinați”, pentru cine nu știe? Înseamnă că persoanele vaccinate și nevacciante au fost relativ despărțite și s-au întâlnit în următoarele locuri: magazine esențiale (alimentare, farmacii, benzinării, bănci și sedii medicale), dar și la locurile de muncă.

20 octombrie 2021: aveam17.000 de cazuri noi de covid pe zi
6 decembrie 2021:  aveam 803 de cazuri noi de covid pe zi

Așadar, cu acces la locul de muncă fără niciun certificat, numărul zilnic de cazuri a scăzut.

Se vor testa milioane de oameni la câteva zile distanță pentru accesul la locul de muncă. Toți în cele câteva zeci sau sute de centre de testare. Este o lege inaplicabilă, vor fi cozi intermibabile, iar acest lucru îi va face pe mulți dintre cei slabi să cedeze și să vaccineze.

Pe lângă timpul petrecut la cozi, este și aspectul financiar. Un angajat care nu dorește să se vaccineze va plati trei teste antigen săptămânale, conform legii, pentru că un test este vabil 48 de ore. Pe lună, un angajat va face astfel 12 teste, plătind pentru ele aproximativ 840 de lei. O familie soț, soție va lua de la gura copiilor sau din bugetul familial 1.600 de lei pe lună.

2. Certificat valabil temporar pentru persoanele care au trecut prin boală

Se dorește, prin lege, ca viitorul Certificat Verde să se acorde persoanelor care demonstrează „trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus”.

Să privim cifrele oficiale de pe data de 6 decembrie 2021.

Scrie negru pe alb: Până astăzi, 6 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.786.839 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care  10.474 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

Așadar, 1,7 de milioane de cazuri pozitive până acum în pandemia din România, dintre care 10.474 reinfectări după 180 de zile.

Acest lucru înseamnă că doar 0,5 % dintre cei care s-au îmbolnăvit la un moment dat s-au și reinfectat ulterior. 

0,5 reinfectați. Nu se dau cifrele și pentru câte persoane dintre cele 0,5% reinfectate au decedat. Nu se dau dintr-un motiv. Ar fi 0,0 ceva la sută. Adică insignifiat în economia vaccinării.

Ce înseamnă acest lucru? Se neagă imunitatea dobândită natural. Știința și legea neagă imunitatea dobândită natural, având și cifrele pe masă.

Nu se permite celor îmbolnăviți, celor care au imunitate naturală în fața bolii, să circule liber 20 de ani sau pe viață de acum înainte, atâta timp cât știința spune că la durează imunitatea grație celulelor cu memorie T. 

De ce?

3. Certificat activat și dezactivat în funcție de incidența la mia de locuitori

Conform propunerii de astăzi, Certificatul nu se dorește a fi permanent activ, ci:

- va intra în vigoare la 72 de ore după ce este îndeplinita condiția de creștere cu un coeficient mediu pentru intervalul de trei săptămâni consecutive, de cel putin 1,5, a numărului de cazuri înregistrat la nivel national

- va fi eliminat când incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național va mai mică de 1 la mie.

Cine a citit aici știe că eu am criticat faptul că acest document este discreționar, introdus când se dorește, rămânând permanent, iar accesul este schimbat unilateral de către autorități. 

Ce face actuala propunere? Vrea tocmai să combată acest lucru: nu, nu este discreționar, am stabilit exact când va fi activat, dar, iată, și când va ieși din vigoare.

Da, o face, dar parțial și abil.

Parțial, pentru că oricând testarea va fi putea fi scoasă, trebuie spus din start.

Parțial, pentru că privind anul 2021 până acum, doar din luna mai până în luna septembrie a fost o incidență de sub 1,5 la mie. Aici sunt datele oficiale. Cu actuala lege, Certificatul ar fi fost valabil 75% din durata anului 2021.

Parțial, pentru că se vor realiza mai multe teste zilnice, ceea ce va duce la o și mai mare incidență la mia de locuitori.  Se vor face sute de mii de teste pe zi ăn România, de către persoanele care trebuie să meargă la serviciu, corect? Dacă rata de pozitivare ar fi extrem de mică, undeva să zicem la 1%, tot ar fi între 1.000 și 3.000 de cazuri pe zi. În luna mai 2021 erau cam 1.200 de teste pozitive pe zi și incidența la mia de locuitori era de peste 1,2. Așadar, Certificatul ar fi valabil lejer tot anul 2022, este estimarea mea.

Corect ar fi fost ca acest Certificat inevitabil să fi fost bazat pe raportul dintre testele și numărul de cazuri pozitive zilnice. Ar fi fost răul mai mic și o măsură de înțeles pentru sănătate.

De ce se ia în calcul incidența la mia de locuitori, când se știe că aceasta va fi mereu mai mare de 1,5% lejer, având în vedere obligativitatea testării pentru accesul la locul de muncă prin care se schimbă enorm regulile jocului? 

Cam așa stau lucrurile. Trăim vremul interesante. Ne pregătim și noi de un 2022 cu vaccinare obligatorie.

onlinesport.ro: Vadim Cușnarencu



Noul Certificat Verde: Demonstrație în 3 puncte că nu este aprobat pentru prevenirea sănătății