Extrasport

Ghid de Black Friday: Cum sa iti cheltuiesti banii cu cap

Black Friday bate la usa si, ca niciodata, oferta este una foarte bogata. Cum sa abordezi Vinerea Neagra ca sa nu arunci banii si sa vezi apoi prea tarziu ca puteai iesi mai ieftin? Este o problema reala in Romania. Iata 8 reguli pe care eu le aplic de Black Friday si in general mereu cand cumpar ceva.

1. Cumpara doar ce ai nevoie. E tentant sa iti iei ceva de Black Friday, de la prezervative la automobile, orice acolo dar sa iei si tu, ca vecinul coleg de apartament, de bloc sau de facebook. Dar, ai nevoie cu adevarat? Daca nu, mai bine iti tii banii pentru altceva, gasesti cum sa scapi de ei la modul placut sau neplacut.

2. Daca ti-ai dorit ceva tot anul sau nu mai vrei sa astepti la anul un nou Black Friday ca sa inlocuiesti un aparat vechi sau ceva vechi de prin casa (mobila, decoratiuni), acum e momentul. Mai ales pentru investitii pe termen mediu (un televizor, un laptop, o saltea de pat etc). Ideea e sa obtii cel mai bun pret. De aceea mergem mai jos.

3. Compara preturile si nu te arunca. Da o cautare pe google cu "pret si nume complet produs". Vezi preturile afisate in comparatoare ca price.ro sau compara.ro. E posibil ca un pret afisat "cu reducere" de Black Friday sa fie mai mare decat in alta parte, fara reducere. Numele se introduce complet (Exemplu: "pret televizor Sony KDL 70 GTSRFAYTSA", pana la ultima litera si cifra"). Nu te arunca sa comanzi la prima vedere decat daca stii sigur ca merita si produsul se poate epuiza, desi rar in mod real este cazul de asa ceva. Nu cadea in patima "sa stai logat", asa cum sput toti, pentru ca putine lucruri se vand in primele minute si, daca e asa, cele mai mari sanse sunt sa nu le prinzi, fie ca au fost putine, fie ca unii stiau exact de ele, fie au fost afisate pentru marketing pe ideea ca lucrurile se vand repede si au preturi mici si e "acum ori niciodata". Nu e asa, nu te arunca.

4. Cumpara de la magazinele specializate: mobila de la magazinul de mobila si produse IT de la magazinul de IT. Este recomandarea mea. Cumpara de la Flanco, Altex etc produsele electronice. Cumpara de la Mobexpert sau Ikea mobila. Cumpara boxe de la Avstore.ro. Cumpara anvelope de la Anveloshop.ro. Iar lista este lunga. La aceasta ora sunt multe, foarte multe optiuni online si important este pretul, alaturi de know-how-ul vanzatorului.

5. Verifica bine codul modelului produsului ales, mai ales in cazul produselor electronice sau electrocasnive. Exista modele cu coduri asemanatoare, dar in care o litera face  diferenta, ceea ce se traduce in practica in diverse minusuri sau plusuri de dotari pe care le observi tarziu, cand ii dai drumul acasa. O cautare pe siteurile din strainatatea a unui review exact al unui produs iti va clarifica in mare parte daca merita sau nu. O buna resursa de review-uri este si Amazon.com. Din pacate, pe siteurile din Romania nu gasesti review-uri competente sau obiective.

6. Nu uita de Amazon, atat .com, cat si .co.uk sau .de. Amazon.com are Black Friday de asemenea si, daca iti iei un produs de dimensiuni mici, poate fi adus de prieteni sau cunostine din State in Romania. Amazon din UK si Germania livreaza in Romania la costuri mici, direct. Un Iphone 6 pe Amazon.com costa acum fara reducere 750 de dolari, un 5S este 500 si ceva. Un PS4 este 350 de dolari, tot fara reducere. De aceea, este posibil ca preturile reduse de  Black Friday-ul romanesc sa fie mai mari decat cele de pe Amazon, fara reduceri. Asa ca intai sa te arunci de Vinerea Neagra la noi studiaza intai acolo, e simplu de cumparat si salveaza bani. Ca exemplu recent, eu am cumparat un card Micro SD de 64GB  de pe Amazon.com si m-a costat 320 de lei, iar in Romania la magazinele online cel mai ieftin era 600 de lei. Asa ca mare atentie.

7. Black Friday nu e doar online. Sunt magazine offline in care poti gasi oferte foarte bune, cum ar fi Flanco pe electronice sau Mobexpert Outlet si Ikea  pentru mobile si accesorii pentru casa. Acolo trebuie trecut pragul, nu doar stat la butoane. Stai la butoane dimineata, dar da un tur si prin magazinele fizice favorite dupa aceea.

8. Retur pe timp suficient. Am patit-o urat cu un magazin care avea retur 48 de ore.  Fii sigur ca achizitionezi de la un magazin care accepta retururi pe un timp mai lung, chiar si de Black Friday cand beneficiezi de un pret bun si asta nu pare sa conteze. Altfel risti sa primesti un produs cu un defect ascuns si, cand il observi e posibil sa fie prea tarziu, iar pentru remediere sa trebuiasca sa apelezi deja la garantie.



Ghid de Black Friday: Cum sa iti cheltuiesti banii cu cap