Extrasport

Doua stiri importante din timpul pandemiei se dovedesc a fi fost false

Doua stiri importante prin care mass media mondiala a modelat frica oamenilor in timpul pandemiei de covid-19 s-au dovedit a fi fost false. 

1. Nu s-a dovedit stiintific faptul ca virusul este contagios de pe suprafete

Informatia a fost anuntat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Documentul complet este coronaviruse/situation-reports/20200514-covid-19-sitrep-115.pdf?sfvrsn=3fce8d3c_6" target="_blank">aici.

'Although fomites and contaminated surfaces have yet to be conclusively linked to transmission of SARS-CoV-2'  este citatul din raport care ne intereseaza. Aceasta dupa peste doua luni de zile in care presa mondiala preluat si afisat aceleasi informatii, pe toate canalele, cu cat timp rezista virusul pe metal, pe lemn, pe carton. Culmea, de pe alimente nu se lua, ci doar de pe alte suprafete.

Acum aflam ca nu s-a dovedit transmiterea de pe suprafete. Cu alte cuvinte, el exista pe suprafete, insa nu este dovedit ca este de acolo si contagios. 

Este drept ca OMS a anuntat la mijlocul lui ianuarie 2020 ca virusul nu este contagios de la om la om. Acum, un timp de studiu, sansele sunt mai mare ca OMS de data aceasta sa spuna adevarul.

Acum toate siteurile din Romania care timp de doua luni au afisat stiri despre cum se afla virusul pe suprafete fie au publicat stirea in subsol, fie deloc. 

2. Modelul matematic care a infricosat toata planeta a fost afectat de erori de calcul si este gresit

Cele 2,2 milioane de morti din SUA estimati de un calcul al prestigiosului Imperial College din Londra a facut turul lumii. Insa, estimarea s-a dovedit a avea la baza erori grave de software. Ca urmare, cifrele avansate initial nu au fost corecte, Pe langa ca a creat o frica uriasa, estimarea a dus la lockdown in SUA si in Marea Britanie, pentru ca englezii au efectuat si ei o estimare locala. \

Nu a mai scris nimeni acum in presa mare, in afara de Fox News, ca estimarea a suferit de erori grave software. Nu am citit stirea pe siteurile mari de stiri din afara, dar nici din Romania, desi in Romania studiul initial a fost preluat de toata lumea.

A spokesperson for the Imperial College COVID19 Response Team said: “The U.K. Government has never relied on a single disease model to inform decision-making. As has been repeatedly stated, decision-making around lockdown was based on a consensus view of the scientific evidence, including several modelling studies by different academic groups.”

Nu s-au bazat pe unul, dar in parte s-au bazat pe el. Iar studiul publicat la scara mondiala, fals, a pus una dintre caramizile fricii.

Sa vedem mai departe cate stiri se mai dovedesc a fi fost false la nivel mondial. Si, mai tarziu, cu ce scop.



Doua stiri importante din timpul pandemiei se dovedesc a fi fost false