Extrasport

Apple iPhone 6: Steve Jobs se rasuceste in mormant

Presa mondiala este extaziata de noul iPhone 6, insa privind la rece modelele de dupa Steve Jobs acestea au inceput sa nu mai fie la fel de originale si elitiste. Iar seria  spune totul. Ce face Apple cu publicul care vrea un telefon de 3,5 inch sau maxim 4? Ce face Apple cu publicul care vrea un design diferit, simplu si elegant? Avand in vedere ca onlinesport.ro este citit in medie de pe telefoane sau dispozitive mobile (33%) dintre care peste 50% sunt de pe platforme Apple, credem ca articolul de mai jos intereseaza.

iPhone 6 seamana la exterior, vizual, foarte mult cu concurentii mult mai "saraci" de la Samsung si HTC. Apple a fugit ani de-a randul de Samsung, incercand sa vina mereu cu un plus de valoare, iar acum prin tot ceea ce face nu pare decat sa copieze.

Marginile rotunjite, cele doua linii de pe carcasa de aluminiu, camera video iesita in relief, dimensiunile mari pe care altii le au de ani de zile, toate fac din iPhone 6 doar un alt smartphone de pe piata. iPhone nu mai este acel smartphone. Si e si unul scump. Ca idee, la acest moment adus in Romania de quickmobile.ro cel mai ieftin este la 4.000 de lei.

Camera video de la iPhone 6 face ca telefonul sa se balangane atunci cand este folosit pus pe masa, se vede in imaginile video de mai sus. Asa ceva este innaceptabil pentru cei care se folosesc astfel de un smartphone, ca sa nu se iradieze cu el in mana, autorul acestor randuri fiind unul dintre ei. Steve Jobs probabil se rasuceste in mormant privind designul general si modul de folosire conceput de cei care isi bat joc acum de iPhone.

Unde sunt liniile simple, elegante de la iPhone? Pur si simplu nu mai exista. Asemanarea cu HTC si Samsung, inclusiv la materialele folosite, este o realitate privind telefonul in ansamblu. Sterge-i marul si e evident.

iPhone sub Steve Jobs si echipa lui a fost altceva. Sa ne aducem aminte primul model, era ceva nou, inovator. Sa ne aducem aminte de modelul 4 (ramas si la 4S) cu spatele din sticla, elegant, simplu, de un design aparte. Erau deosebite si sunt si acum, pentru cunoscatori.

Au urmat modele 5 si 5S, la care s-a renuntat la sticla trecandu-se la un aluminiu pe spate, un material pe care toti de pe piata il aveau. Un aluminiu care a inceput la iPhone, la fel ca si la altii, sa se zgarie.

6 si 6S - pe langa designul total neatractiv, strunjit, cu linii si forme in relief, nepractic si deloc elegant - vin cu dimensiuni si mai mari, in timp ce marimea optima de la modelele 4 si 4S nu mai exista.

Unde mai sunt evolutia si inovatia Apple? La interior? Nu, pentru ca aici Apple si altii au fost mereu pe acolo. Cei care cumpara Apple nu se uita la interior, pentru ca stiu ca totul e bine la acest capitol. Apple insemna in primul rand design, rafinament, calitatea materialelor, acel ceva altceva. Iar toate astea au murit odata cu Steve Jobs, incet la 5 si 5S si acum in coma indusa la 6 si 6S. Se poate spune asta astazi, cu certitudine, desi multi au anticipat-o inca de la moartea lui Jobs, creand diverse polemici. Nu mai sunt polemici pe tema asta, 6 si 6S vorbesc de la sine. Nu sunt un fan al lui Jobs, pana la urma omul vindea pentru profit si isi tinea copiii departe de iPad-uri, dar in ceea ce priveste designul produselor el trebuie sa ramana in istorie. Daca nu erai constient de asta atunci, acum este evident.

Cel mai greu e sa faci lucrurile simple. iPhone nu mai este simplu.

Mai stiti cat de dorit a fost la vremea lui Motorola "Kramer"?

Intre timp, eu raman la un Apple arhisuficient de 3,5 inch, cu spatele din sticla, nu de alta dar inca se mai gasesc nou-noute.



Apple iPhone 6: Steve Jobs se rasuceste in mormant