Turul Frantei

V de la victorie pentru Voeckler

Francezul Thomas Voeckler, unul dintre cei mai iubiti rutieri din plutonul profesionist, a câstigat, miercuri, etapa a 10-a a Turului Frantei, una desfasurata pe distanta a 194.5 kilometri si care a marcat intrarea caravanei în Alpi.

Rutierul echipei Europcar a atacat decisiv pe catararea finala de la Bellegarde-sur-Valserine si i-a depasit, pe rând, pe germanul Jens Voigt si belgian Dreys Devenyns.

Campion al Frantei în doua rânduri, Voeckler a facut parte dintr-o evadare masiva formata în prima parte a etapei si care i-a mai cuprins pe Luis Leon Sanchez, Michele Scarponi si cei doi amintiti mai sus.

Pentru Voeckler, 33 ani, este a treia victorie din cariera în Marea Bucla dupa cele reusite în 2009 si 2010.

De altfel Scarponi a sosit al doilea la trei secunde în spatele învingatorului Voeckler. Podiumul etapei a fost completat de veteranul Voigt, care a trecut linia de sosire cu o întârziere de sapte secunde.

Cum Voeckler a trecut primul peste Col de la Grand Colombiere, catarare de categorie speciala, si mai apoi tot primul peste Col de Richemond, ascensiune de categoria a 3-a, ciclistul din Hexagon a devenit noul purtator al tricoului alb cu buline rosii.

De altfel aceasta a fost singura modificare în clasamentul celor patru tricouri distinctive dupa etapa a 10-a.

Lider la general a ramas britanicul Bradley Wiggins care, desi a sosit cu o întârziere de 3 minute si 16 secunde în raport cu Voeckler, si-a pastrat ecartul de 1 minut si 35 de secunde care îl separa de principalul sau rival Cadel Evans.

Prima ora de cursa s-a alergat cu o mediede 49.8 km/h

Cea dintâi etapa desfasurata în Alpi a început în mare viteza si nu mai putin de 25 de ciclisti s-au inserat în evadarea fluviu a zilei. Pâna la final doar zece dintre acestia au reusit sa se mentina în fata tricoului galben.

Printre acestia s-a numarat si Thomas Voeckler, un ciclist recunoscut pentru determinarea lui, un ciclist care a purtat în trecut mai multe etape tricoul galben si care în 2011 termina pe patru la general.

În grupul de 25 de evadati s-a aflat si Peter Sagan, slovacul echipei Liquigas iesind la atac pentru a culege punctele la sprintul intermediar de la Beon, unde a fost învins în duel direct de Matt Goss si Yauhei Hutarovich.

Chiar si asa slovacul a cules 15 puncte care i-au consolidat prima pozitie în clasamentul tricoului verde.

Pe traseu a urmat Grand Colombiere, prima ascensiune de categorie speciala din acest Tur al Frantei. Voeckler alaturi de japonezul Arashiro s-au desprins pe catarare, în timp ce pluton a abordat urcusul cu un deficit de 6 minute în raport cu evadatii.

Favoritii s-au neutralizat reciproc pe catarare, dar situatia s-a învolburat serios pe coborâre unde Vincenzo Nibali, al treilea la general, a atacat în stilul caracteristiv beneficiind pentru o buna bucata de drum si de sprijinul lui Sagan, rutier pescuit din catararea initiala de 25.

Sky în urmarire

Echipa Sky a liderului Wiggins s-a pus imediat în urmarirea lui Nibali, australianul Richie Porte fiind vârful de lance.

Nibali a mers bine si la un moment dat avea un avans de 55 de secunde fata de grupul tricoului galben, pentru a fi prins de plutonul principal pe Col de Richemond, ultima catarare a zilei.

Victoria de etapa s-a jucat în trei. Mai întâi belgianul Devenyns a atacat cu 3 kilometri înaintea finalului. Ceilalti nu au reactionat decât târziu si primul care a plecat în urmarire a fost Voigt.

Germanul de la Radioshack a fost urmat de Voeckler, francezul care a profitat de soseaua în urcare de la final pentru a trece la conducerea cursei.

Pâna la urma a fost victorie meritata pentru Voeckler, a treia din cariera în Marea Bucla dupa cele obtinute în 2009 la Perpignan si în 2010 la Luchon.



V de la victorie pentru Voeckler