Turul Frantei

Cancellara in galben dupa contratimpul de la Liege

Pentru a cincea oara în cariera ciclistul elvetian Fabian Cancellara a îmbracat tricoul galben în Turul Frantei dupa etapa inaugurala a celei mai importante curse pe etape din lume.

Rutierul echipei RadioShack-Nissan a trecut cu bine peste accidentarea care l-a fortat sa rateze marile clasice de primavara si a impus timpul de referinta în prologul desfasurat la Liege pe distanta a 6.4 kilometri.

Fostul campion mondial de contratimp a oprit cronometrul dupa 7 minute si 13 secunde, devansându-i cu sapte secunde pe britanicul Bradley Wiggins de la Sky si pe francezul Sylvain Chavanel de la Omega Pharma-Quick Step, cel din urma purtând în premiera tricoul national de campion al Frantei la contratimp.

Pentru Cancellara este a doua victorie la Liege dupa reusita din prologul editiei 2004. Atunci elvetianul reusea performanta de a fi mai bun ca Lance Armstrong, lucru deloc la îndemâna oricui în perioada de glorie maxima a americanului.

La egalitate cu Bernard Hinault

Mai mult decât atât Cancellara si-a facut un obicei din a câstiga etapele inaugurale desfasurate în afara Frantei, rutierul din Tara Cantoanelor ajungând la a cincea astfel de reusita.

Cancellara a îmbracat tricoul galben la finalul etapei inaugurale asa cum a facut în 2004 la Liege, în 2007 la Londra, în 2009 la Monte-Carlo si în 2010 la Rotterdam.

Câstigatorul Turului Frantei din 2011, australianul Cadel Evans (BMC), a încheiat prologul cu al 13-lea timp ratând de putin o clasare în top zece. Chiar si asa Evans este bine plasat dupa ce a pierdut doar 17 secunde în raport cu Fabian Cancellara.

Se putea încheia si mai rau cum a fost cazul altor favoriti la clasamentul general. Un exemplu în acest sens este italianul Ivan Basso (Liquigas) care s-a clasat pe locul 90 din 198 de ciclisti la 29 de secunde în spatele învingatorului.

Ce urmeaza?

A 99-a editie a Turului Frantei continua, duminica, cu cea dintâi etapa în linie. Ciclistii vor avea de parcurs 198 de kilometri între Liege si Seraing, una dintre suburbiile metropolei belgiene.

Traseul este în realitate o bucla la sud de Liege cu patru puncte de catarare, toate de categoria a patra, si un final care deschide prima oportunitate pentru atacanti. Cum ultimii trei kilometri sunt în usoara urcare finalul se potriveste perfect pentru rutieri precum Philippe Gilbert, Alejandro Valverde sau Alexander Vinokourov.



Cancellara in galben dupa contratimpul de la Liege