NBA

Shaquille O'Neal: "Am cheltuit 1 milion de dolari in 45 de minute"

 La mai putin de o ora dupa ce a semnat primul sau contract profesionist in NBA, Shaquille O'Neal cheltuise deja primul sau milion de dolari.

"Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ii scot pe parintii mei din campul muncii", a declarat Shaquille O'Neal pentru CNN inainte de inceputul sezonului NBA 2015/2016. "Pentru acest lucru am cheltuit 1 milion de dolari in 45 de minute, insa au fost niste bani bine cheluiti".

El a mai castigat apoi 291 de milioane de dolari din salariul din NBA, unde si-a trecut in palmares si 4 titlrui de campion inainte de a devenit analist pentru postul american de televiziune TNT.

"Mama mea este fericita, are casa platita si masina pe care si-a dorit-o intotdeauna dar nu spera sa o aiba vreodata, un Mercedes Benz. I-am luat si tatalui meu una si mi-am luat si eu una", a mai spus Shaq.

El a avertizat ca multi jucatori din NBA sau sportivi in general nu isi pot mentine averea. Insa Shaq a stiut mereu sa isi inmulteasca banii si in afara terenului, aparand in filme sau clipuri muzicale, semnand contracte cu de publicitate cu firme precum Pepsi, Reebok sau Burger King.

Conform unui articol aparut in anul 2009 in Sports Illustrated, aproximativ 60% dintre jucatorii din NBA devin faliti in maxim 5 ani dupa terminarea carierei. In ceea ce priveste NFL, aici procentajul ajunge la 78% in primii doi ani de dupa incetarea activitatii sportive.

NBA ofera un salariul mediu anual de 4,7 milioane de dolari, cel mai mare salariu ofeir in sport la nivel mondial, si misca o suma uriasa din drepturile tv, de 2,7 miliarde de dolari anual.

O'Neal afirma ca si-a pus in banca trei sferturi din banii castigati, iar restul a incercat sa ii investeasca, dar nu in obiecte de lux care se depreciaza rapid.

"Vrei masini de lux, inele cu diamant si alte obiecte de lux? Fa ce vrei cu 25% din ceea ce ai", a spus O'Neal. "Este greu, dar pentru mine a functionat."

Insa, in zilele sale de glorie, Shaq cheltuia 825.000 de dolari pe luna. Fostei sotii ii plateste indemnizatii de 24.000 de dolari pentru carburant, 17.000 de dolari pentru haine si 6.700 de dolari pentru curatatorie de haine.

 



Shaquille O'Neal: "Am cheltuit 1 milion de dolari in 45 de minute"