NBA

Mentorul lui Michael Jordan a incetat din viata. Reactia lui "Sir Air"

Legendarul antrenor al echipei universitatii North Carolina, Dean Smith, care a fost mentorul lui Michael Jordan si considerat de acesta ca al doilea tata, a incetat din viata, sambata, la varsta de 83 de ani.

"A fost mai mult decat un antrenor. A fost mentorul meu, profesorul meu, al doilea tata pentru mine. Atunci cand ma invata despre baschet, ma invata de fapt despre viata", a declarat Michael Jordan.

Jordan a jucat sub conducerea lui Smith timp de trei sezoane la North Carolina, intre anii 1981 si 1984. Cosul marcat din saritura, de la cinci metri distanta, prin care echipa sa a invins Georgetown in 1982 este considerat de Michael Jordan drept punctul de cotitura al carierei sale. La scurt timp a plecat in NBA si a castigat sase titluri, fiind considerat de multi drept cel mai bun jucator din istoria mondiala a baschetului. 

Dublu campion NCAA (1982, 1993), Smith a antrenat timp de 36 de ani echipa North Carolina (1961-1997), cu care a ajuns de 11 ori in Final Four, informeaza Le Figaro.

Dean Smith a detinut o perioada indelungata recordul de victorii in NCAA (879), inainte de a fi depasit de Bobby Knight, Jim Boeheim, iar apoi de Mike Krzyzewski.

Campion olimpic la conducerea echipei SUA in 1976, la Montreal, Smith a antrenat de-a lungul timpului peste 50 de jucatori care au ajuns in NBA.

"Antrenorul a fost mereu aproape atunci cand am avut nevoie de el si de aceea l-am iubit", a mai spus Jordan. Se spune ca, la meciurile de antrenament, Smith era singurul om care putea sa il limiteze pe Jordan la sub 20 de puncte pe partida, datorita jocului sau extraordinar de echipa. 

Alaturi de Jordan, Smith i-a mai descoperit pe Billy Cunningham, James Worthy si Vince Carter.



Mentorul lui Michael Jordan a incetat din viata. Reactia lui "Sir Air"