Rugby

Romania revine formidabil si invinge Canada de la 0-15 in repriza a doua

Stejarii nu s-au plecat in fata frunzei de artar, marti seara, in meciul pe care Romania l-a sustinut la Leicester in fata Canadei in Grupa D a Cupei Mondiale de Rugby si a castigat cu 17-15 dupa o revenire de la 0-15 in minutul 45. Cu acest rezultat Romania scrie istorie la Cupa Mondiala semnand cea mai importanta revenire vazuta vreodata la turneul final!

Romania a obtinut prima victorie de la mondialul re rugby, dupa infrangerile cu Irlanda si Franta, dar nu mai poate trece de grupa. "Stejarii" inca spera la o calificare la Cupa Mondiala din 2019, daca in ultimul meci vor bate Italia. 

Dupa un inceput de partida mai degraba modest, in care canadienii ne-au dominat copios cu o posesie net superioara si un 8-0 la pauza, transformat apoi intr-un 15-0 in partea secunda, Stejarii au revenit puternic in ultimele zece minute si au intors scorul castigand, cu 17-15.

Mihai Macovei si-a trecut in cont doua eseuri, iar Florin Vlaicu a adus victoria nationalei Romaniei cu o lovitura de pedeapsa de la 40 de metri cu trei minute inaintea unui final de infarct. Romania si-a dovedit superioritatea cu pachetul de inaintare reusind sa ingenuncheze o echipa a Canadei care, altminteri, jucase foarte bine pana spre minutul 70.

Dorinta de victorie a stejarilor a fost una fantastica, iar pastrarea unei presiuni constante in jumatatea adversa i-a fortat in cele din urma pe canadieni sa greseasca, iar acestia parasesc competitia fara niciun succes si doar cu doua puncte bonus defensive obtinute in urma disputei cu Italia si acum contra noastra.

Stejarii au inceput cursa de revenire in minutul 49, cand Macovei a culcat balonul in terenul de tinta advers la capatul unui mol inceput de ai nostri la cinci metri de terenul de tinta advers. Vlaicu a trimis precis printre buturi si scorul devenea 7-15.

Aceasta dupa ce Canada reusise al doilea eseu prin Jeff Hassle la cinci minute dupa pauza in urma unei patrunderi a lui Hirayama. O faza la care ai nostri au fost complet surprinsi pe calcaie in propriul 22.

Minutul 56 s-a dovedit unul extrem de important pentru economia partidei, acelasi Hirayama ratand transformarea unei lovituri de pedepsa din jumatatea noastra. Vlaicu ratase la randul sau doua astfel de executii in prima repriza, dar distantele au fost incomparabil mai mari: 55 si 48 de metri.

Romania a presat puternic in minutul 62, cu balonul la cinci metri de terenul de tinta advers. Am ales sa jucam lovitura de pedeapsa obtinuta intr-o margine, pe care apoi am transformat-o intr-un mol rulant, dar canadienii s-au dovedit abili si ne-au scos in afara terenului. O buna oportunitate de eseu ratata de ai nostri.

Canada a ramas in 14 jucatori dupa ce Jebb Sinclair a primit un cartonas galben in minutul 72 pentru o prabusire intentionata a unui mol si astfel Romania ataca finalul in superioritate numerica. In prima repriza si stejarii au jucat in inferioritate dupa ce Catalin Fercu fusese de asemenea eliminat pentru zece minute.

Stejarii au fortat la cinci metri de terenul de tinta advers dupa castigarea balonului in margine. Ne-am legat intr-un mol de margine, iar Macovei a plecat pe langa gramada oprindu-se in terenul de tinta advers. Era minutul 74.

Vlaicu a adus transformarea si alte doua puncte pe tabela (14-15), dar mai aveam nevoie de alte puncte pentru victorie, insa mingea a revenit adversarilor.

Dupa cateva pase la centrul terenului ale canadienilor am reusit sa reintram in posesia balonul si am obtinut o lovitura de pedeapsa la 40 de metri de buturile adverse usor lateral stanga. Florin Vlaicu a transformat cu precizie de ceasornicar, pe centrul buturilor, si astfel Romania trecea la conducere cu mai putin de doua minute inaintea finalului.

Canadienii s-au aruncat cu disperare in atac, dar am reusit sa-i blocam la centrul terenul si chiar sa-i dam peste cap recuperand balonul cu o lovitura de pedeapsa. Am jucat in margine, unde am castigat repunerea si apoi a venit sutul izbavitor in afara terenului. Cronometrul trecuse de minutul 80 si astfel Romania a obtinut victoria in fata Canadei dupa cea mai mare revenire din istoria Cupei Mondiale.

Situatia in Grupa Romaniei

Romania se afla in Grupa D si se afla pe locul 4, la 1 punct in spatele Italiei, cu o etapa ramasa de jucat. Romania nu se mai poate califica in sferturi, acolo unde vor merge Irlanda si Franta, insa o victorie in ultimul meci cu Italia ar asigura o calificare directa la Cupa Mondiala de Rugby din 2019. 

[news-116014]



Romania revine formidabil si invinge Canada de la 0-15 in repriza a doua