Alte Sporturi

Ei sunt cei 13 dopati

Cine sunt si cu ce s-au dopat cei minim 13 sportivi, majoritatea proeminenti in Romania? Iata cu ce au fost prinsi trisand in acest an prin folosirea substantelor interzise, intr-o ploaie a dopajului care pare ca nu se mai opreste. 

Cifra totala de 13 include doar 7 sportivi de caiac-kanoe, anuntati oficial pe moment, desi s-a anunat ca loturile nationale feminine si masculine din Romania au fost descoperite integral dopate.

11 aprilie 2016 - Mirela Lavric (atletism)
Substanta: Meldonium

Lavric era medaliata cu bronz la CM de atletism in sala de la Portland in acest an in proba de stafeta 4x400 metri. Lavric era cotata drept una dintre cele mai talentate atlete din Romania ultimului deceniu, medaliata la nenumarate competitii de juniori si tineret, proaspat medaliata la CM de seniori si participanta la JO de la Londra. Lavric mergea la JO 2016 de la Rio.

12 aprile 2016 - Eva Tofalvi (biatlon)
Substanta: Meldonium

Tofalvi a primit vestea in aprilie dupa niste teste realizate in martie,  in cadrul unei competitii ce a avut loc la Oslo, in Norvegia. Ea s-a declarat nevinovata, desi a recunoscut a luat medicamentul.

13 mai 2016 - Mihai Donisan si Claudia Stef (ambii atletism)
Substanta:
 Meldonium
In varsta de 27 ani, Donisan sarise 2.29 pentru a primi dreptul de participare la marea intrecere olimpica din aceasta vara. El era al treilea sportiv roman testat pozitiv cu Meldonium, dar a negat folosirea substantei. Stef (38 de ani) a devenit al patrulea nume din Romania testat pozitiv cu Meldonium, ea recunoscand ca l-a consumat. Ambii erau calificati pentru Olimpiada de la Rio.

26 mai 2016 - Lucian Bute (box) 
Substanta: ostarina (enobosarm)

Bute a fost mai inventiv, fiind singurul sportiv care nu a folosit Meldonium in Romania, cel putin in testele care au iesit la iveala. Testul  pozitiv al lui Bute a fost prelevat dupa meciul cu Badou Jack din data de 30 aprilie, desfasurat la Washington.

27 mai 2016 - 7 canotori (plus loturile complete nationale masculine si feminine de canotaj) si atleta Daniela Stanciu
Substanta: Meldonium

Sapte sportivi calificati la Rio din lotul de kaiac au fost depistati pozitiv cu meldonium. In plus, toti componentii loturilor de seniori de la kaiac canoe au fost descopritit dopati cu Meldonium. Lotul de 8+1 feminin obtinuse recent calificarea la Rio. In aceeasi zi si atleta Daniela Stanciu a primit un test pozitiv. Toti opt ar fi urmat sa reprezinte Romania la Jocurile Olimpice de la Rio.

Total 13, la care vor mai adaga celelalte nume din caiac-kanoe.



Ei sunt cei 13 dopati