Gimnastica

Comitetul Olimpic Roman reactioneaza dupa uriasul esec din gimnastica: se cere un antrenor strain, dar si pozitia lui Belu si Bitang

Comitetul Olimpic Roman (COSR) a solicitat luni Federatiei Romane de Gimnstica (FRG) aducerea a cel putin doi antrenori noi la lotul feminin, dupa esecul istoric de la Campionatele Mondiale de la Glasgow. COSR, alaturi de tot ce inseamna gimnastica in Romania, se afla sub o presiune enorma, deoarece fetele au luat din 1976 si pana in prezent medalii la fiecare editie a Jocurile Olimpice de Vara, in proba de echipe. La acest moment nu mai este vorba de medalii, ci de o ratare a calificarii la o Olimpiada.

Intr-un comunicat de presa, presedintele COSR - Alin Petrache - a tinut sa sesizeze Federatia Romana de Gimnastica si sa propuna masuri pentru Jocurile Olimpice de Vara Rio 2016.

Petrache afirma ca solutia pentru a repara deficitul de la aparatul paralele inegale, cel care ne-a omorat si a dus la necalificarea in finala Mondialului la echipe, este indicat un antrenor strain. De asemenea, el spune ca un nume de adus pe banca tehnica este Nicolae Forminte. Petrache cere de asemenea celor de la FRG sa obtina o pozitie si din partea antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang, in vederea Rio 2016.

Pozitia lui Petrache este una deschisa, cu toate ca el s-a aflat intr-o polemica cu Belu si Bitang dupa ce acestia au pierdut sefia COR si au decis la acel moment, ca o razbunare, sa plece de la carma lotului de gimnastica, pe care il puteau pregati cel mai bine.

Pentru prima oara in istorie, Romania se va lupta in calificari pentru o Olimpiada, urmand ca, daca va ajunge la Rio, sa fie in postura de a rata pentru prima oara o medalie olimpica la echipe feminin.

Iata mai jos fragmente din comunicatul lui Alin Petrache.

COSR solicita o analiza a prestatiei antrenorilor si a celorlalti membri ai colectivului tehnic in procesul de pregatire si participare la Campionatul Mondial 2015, identificarea raspunderii fiecarui membru fata de rezultatele obtinute si comunicarea masurilor pe care FRG intelege sa le aplice.

Forul Olimpic recomanda cooptarea domnului Nicolae Forminte, al carui palmares este de notorietate datorita rezultatelor de valoare obtinute in competitii majore, precum si aportul adus la formarea unor sportivi de inalta performanta ai Romaniei, in colectivul de antrenori ai lotului.

Totodata, se propune cooptarea unui antrenor strain, expert in pregatirea pentru aparatul “paralele inegale”, aspect fata de care COSR isi reconfirma disponibilitatea sustinerii financiare a contractului.

De asemenea, prezentarea unei strategii concrete pe plan sportiv, medical si financiar si, in acest scop, identificarea nevoilor reale in ceea ce priveste includerea in colectivul tehnic a unor specialisti (psiholog, medic, preparator fizic, nutritionist etc.) este un alt punct transmis in scrisoare de catre Alin Petrache.

In ultimul rand se cere si precizarea pozitiei antrenorilor Maria Bitang si Octavian Belu in programul de pregatire, calificare si participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.

Federatia Romana de Gimnastica are 10 zile pentru a raspunde la solicitarile COSR.



Comitetul Olimpic Roman reactioneaza dupa uriasul esec din gimnastica: se cere un antrenor strain, dar si pozitia lui Belu si Bitang