Ciclism

Victorie norvegiana in Milano-San Remo

Prima clasica mare a sezonului de ciclism, Milano-San Remo sau La Classicisima cum ii spun localnicii, a fost castigata in premiera de un rutier norvegian.

Alexander Kristoff de la echipa Katiusa s-a impus la un sprint masiv desfasurat pe ploaie in fata elvetianului Fabian Cancellara de la Trek si a lui Ben Swift de la Sky.

Pentru Kristoff este prima victorie in Milano-San Remo si totodata cel mai mare succes al carierei de pana acum.

Cum era de asteptat, finalul a fost decis de un sprint masiv dupa ce legendarele ascensiuni de coasta, Cipressa si Poggio, nu au reusit sa creeze o selectie in grupul masiv de rutieri.

Toate numele mari au ajuns in grupul principal la final, insa favoriti precum Mark Cavendish, Gerald Ciolek sau Peter Sagan nu au reusit sa conteze in lupta pentru prima pozitie.

Evadarea zilei in cursa de 294 de kilometri i-a avut in prim plan pe Matteo Bono (Lampre Merida), Haas (Garmin-Sharp), Nicola Boem (Bardiani-CSF), Antonio Parrinello (Androni Giocattoli), Tjallingii (Belkin), Barta (NetApp-Endura) si Marc de Maar (UnitedHealthCare).

Cei sapte au primit unda verde din partea plutonului in prima parte a cursei si dupa doar 35 de kilometri de la formarea grupului acesta ajunsese la un avans de sapte minute. Peste alte zece borne avea sa depaseasca 10 minute, dupa care trena plutonului a fost preluata de echipa Cannondale.

Pe Passo del Turchino, in cel mai inalt punct al cursei temperatura a scazut pana la 5 grade Celsius in conditiile unei ploi torentiale care a udat serios plutonul.

La coborarea de pe Turchino avansul evadatilor scazuse la opt minute, iar pana la final tendinta a fost de continua scadere, iar cu 70 de kilometri inaintea finalului grupul de frunte mai numara doar cinci rutieri dupa ce Boem si Haas au fost lasati in urma, ultimul dupa o pana.

Evadarea a fost pulverizata pe Cipressa, unde favoritii au inceput sa iasa in fata. Nibali a incercat un atac si s-a desprins din pluton in urmarirea ultimilor doi evadati ramasi in fata.

In cele din urma toate atacurile au fost sortite esecului, iar finalul s-a decis la sprint masiv unde conditiile atmosferice vitrege i s-au potrivit cel mai bine scandinavului Alexander Kristoff.

Rezultate:

1    Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha    6:55:56     
2    Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing          
3    Ben Swift (GBr) Team Sky          
4    Juan Jose Lobato Del Valle (Spa) Movistar Team          
5    Mark Cavendish (GBr) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team          
6    Sonny Colbrelli (Ita) Bardiani-CSF          
7    Zdenek Stybar (Cze) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team          
8    Sacha Modolo (Ita) Lampre-Merida          
9    Gerald Ciolek (Ger) MTN-Qhubeka          
10    Peter Sagan (Svk) Cannondale



Victorie norvegiana in Milano-San Remo