Ciclism

Un poster sexi (sau sexist?) scandalizeaza lumea ciclismului

O mana cu manusa de ciclism se intinde spre un posterior feminin, partial dezvaluit. Este un poster al unei curse de ciclism din 2015, care a scandalizat lumea acestui sport si nu numai. Este imaginea una sexi sau sexista? Parerile sunt impartite.

Mesajul de pe poster este: "Cine le va strange Harelbeke?", scrie joi CNN. Harelbeke E3 este cursa din anul acesta din Belgia, iar posterul de prezentare este insotit de imaginea mainii unui ciclist, aproape sa stranga de fund o femeie. Imaginea este din start provocatoare prin modul in care vantul ridica fusta sub care se afla scris numele cursei pe lenjeria intima, de culoare albastra.

"Mana unui barbat care ciupeste de fund o femeie este un indiciu de agresiune sexuala la un anumit nivel", este de prarere Kathryn Bertine, fosta ciclista profesionista si regizoare a filmului "Half the Road", un documentar despre femeile implicate in acest sport.

Posterul este inspirat din gestul slovacului Peter Sagan, care a ciupit o fata de podium in turul Flandrei din 2013. S-a scuzat imediat: "Promit sa ma port cu mai mult respect pe viitor." La o saptamana distanta, pe podiumul de la Harelbeke E3, se prefacea ca prinde o alta fata de podium de partea posterioara, insa nu a mai dus gestul pana la capat.

Cursa Harelbeke E3 nu se afla la primul poster controversat. In 2011, organizatorii au optat pentru un poster in care o femeie statea goala pe burta in iarba, iar mai multi ciclisti in miniatura treceau pe spatele ei.

In 2014, posterul arata o femeie care se afla pe o bicicleta compusa din alte trei femei. Organizatorii au facut an de an tot ce au putut sa atraga atentia si sa isi vanda produsul, asa cum chiar ei sustin, fara a avea intentia de a murdari imaginea sexului frumos. 

Anul acesta, Federatia Internationala de Ciclism a cerut ca posterul cu mana intinsa spre posteriorul dezvaluit de vant sa fie eliminat, iar organizatorii de la Harelbeke E3 s-au conformat, insa au comentat.

"Nu cred ca acest poster este sexist. Avem multe alte reclame mai ales la lenjerie intima in care sunt dezvaluit partial zone ale corpului, mai mult decat lenjeria de corp", a declarat pentru CNN Marc Claerhout, managerul cursei E3 Harelebeke.



Un poster sexi (sau sexist?) scandalizeaza lumea ciclismului