Ciclism

Turul Sibiului propune cinci zile de ciclism la inaltime

Cea mai importanta cursa de ciclism din Romania, Turului Sibiului, debuteaza miercuri cu un prolog de 2.37 kilometri pe un traseu pavat in centrul orasului fosta capitala culturala europeana.

La startul cursei s-au inscris nu mai putin de 17 echipe, dintre care patru sunt din plutonul Pro-Continental, adica al doilea esalonul dupa cel de elita World Tour.

Cele patru echipe Pro-Continentale sunt CCC Polkowice (Polonia), echipa vetaranului italian Davide Rebellin, Southeast, Androni Giocattoli si Vini Fantini-Nippo, toate trei echipe cu licenta italiana.

Alte trei echipe continentale din Germania vor fi la start, a doua garnitura a rusilor de la Katusha, doua echipe olandeze, una din Norvegia, o alta din Slovacia si doua formatii din Romania, Tusnad Cycling Team cu Eduard Novak si Andrei Nechita printre participanti, precum si echipa nationala a Romaniei.

Daca l-am amintit pe Davide Rebellin printre favoriti, trebuie sa-l mai amintim si pe Serghei Tvetcov, noul campion national al Romaniei la contratimp si fond. Acesat va purta pentru prima data in Turul Sibiului tricourile distinctive obtinute la nationalele de la Miercurea Ciuc.

Italienii Francesco Gavazzi si Simone Ponzi de la Southeast sunt de asemenea rutieri cu pretentii la clasamentul general.

Nu trebuie sa-l uitam pe Eduard Grosu, rutierul roman de la Vini Fantini care a adus in Turul Italiei din acest an cel mai mare rezultat pentru ciclismul romanesc intr-un Mare Tur, locul 5 intr-o etapa la sprint. 

Grosu va avea la dispozitie doua din cele cinci etape pentru a se implica in lupta la sprint pentru un succes de mansa. Etapa de joi si cea finala de duminica sunt propice unui final la sprint.

Asa cum aminteam la inceput, Turul Sibiului debuteaza cu un prolog de putin peste doi kilometri, un contratimp extrem de tehnic castigat in 2014 de belgianul Olivier Pardini de la Verandas Willems, echipa care anul acesta nu mai participa in cursa. Timpul lui Pardini a fost de 3 minute si 11 secunde, cu o medie orara de 43.351 km. Andrei Nechita a fost al 10-lea in 2014, la cinci secunde distanta de invingator.

Etapa de joi, a doua, propune un traseu de 224 km intre Sibiu-Medias-Sibiu cu trei puncte de catarare, la Pelisor, Rusi si ascensiunea de categoria A de la Dobarca (Poiana Sibiului). Aceasta din urma este o catarare noua, de 7.4 kilometri lungime, cu o panta maxima de 11% si o media de 4%.

Vineri este programata prima dintre cele doua etape cu final in catarare. Plutonul va pleca din Sibiu si va ajunge dupa 152 km la Paltinis, nu inainte de a fi trecut peste ascensiunile de la Jina si Apoldu de Sus. Catararea de final este una aspra (14.8 km) si propune o panta maxima de 9%.

Etapa regina este programata sambata in mansa a 3-a, intre Sibiu si Balea Lac (Transfagarasan), pe un traseu in lungime de 162 km. Catararea de la Balea Lac are o lungime de 22.6 km si se va ajunge la 2.040 de metri altitudine. Rutierii vor avea de infruntat o panta medie de 6%, dar exista si portiuni de 12%.

Cu siguranta si in acest an etapa de la Balea Lac va creiona in mare masura ierarhia generala in Turul Sibiului.

Duminica, in ultima zi de cursa, rutierii vor avea o etapa de 143 km intre Sibiu si Sibiu, cu un circuit la Poplaca unde va fi trecuta de cinci ori catararea de aproape un kilometru cu acelasi nume si o panta medie de 6%.

sursa foto: facebook.com/turulciclistalsibiului



Turul Sibiului propune cinci zile de ciclism la inaltime