Alte Sporturi

Am scapat de Strada de Sport!

Am scapat de Strada de Sport! Suna ciudat asta pe un site de stiri de sport, dar este adevarat. Trebuie sa te bucuri uneori si cand scapi de asa ceva. De peste 6 ani, una dintre cele mai circulate artere auto din Romania, Soseaua Kiseleff, era blocata sambata si duminica pentru ca lumea sa practice sportul in aer liber, chipurile. De fapt, cativa ametiti pe biciclete, niste pusti la un panou de baschet sau unii care jucau tenis de masa din burta blocau weekend de weekend centrul orasului, in loc sa meara in parc sau zone amenajate. Intre timp, mii de soferi trebuiau sa se dea peste cap pe strazi inguste alternative. Totul era realizat de Primaria Capitalei in cadrul unui program total irelevant si fara nici o logica, numit Strada de Sport (sau Via Sport) pornit de fostul edil Sorin Oprescu.

De fapt Strada de Sport nu ajuta nici un sport. Insa, o artera de acces principala - Soseaua Kiseleff - era blocata weeked de weekend trebuind ca toti soferii se gaseasta rute alternative atunci cand, inevitabil, trebuia sa treci din zona de Nord spre centru.

Cand ajungeai la Arcul de Triumf in graba dinspre Piata Presei te trezeai cu un gard in fata si cu indicatiile scurte, din incheietura, ale unor agenti rutieri semn sa ocolesti rapid zona. 

In fata era o interdicitie de circulatie si numele Via Sport (Strada de Sport). Ce vedeai, daca in momentul de zapaceala te uiti in lungul „Strazii de sport”? Sport? Nu. Era pur si simplu aproape gol. Cate o bunica mai trecea prin mijlocul strazii cu cate un carucior, bucuroasa ca nu mai sta la semafor. E si acela un sport, dar nu unul pentru care sa inchizi un bulevard central. 

Pe alocuri era si putin sport. Unii aruncau la un cos. Biciclistii, care oricum au acolo pista de biciclete, brazdau strada in diagonala la pas. Alti oameni mergeau aiurea pe mijlocul benzilor bucurosi ca nu mai trebuie sa faca pasi, normal, pe oribulul trotuar.

Daca unul juca ceva de bine de rau, altii zece pe langa el cascau gura si il incurajau. Sau mancau ceva, pentru ca pe margine „sportivii” puteau cumpara cola, burgheri si niste dulciuri ca sa prinzi aripi sub burta. 

Strada de Sport aduna practic cateva zeci de oameni care practicau sportul (impiedicat, dar practicau). Nimeni nu facea la modul real sport. Sau, in nici un caz, nu la volumul care sa justifice blocarea Kiseleffului.

Primaria nu alesese o strada secundara pentru programul Strada de Sport, ci una dintre cele mai centrale si circulate bulevarde din Capitala. Dar si intr-o zona imbatranita, plina de pensionari sau sedii de ambasade si firme. O zona centrala rezervata celor mai mari sefi comunisti, unii ramasi inca in zona prin rude. Probabil acestia voiai sa aiba niste liniste in weelkend, cine stie?

Iar cei care doreau sa faca sport cu adevarat aveau ca si pana atunci Parcul Herastrau, plin ochi. Acesta are piste de biciclete, locuri de alergare etc. Iubitorii de sport din zona, atatia putini cat sunt, puteau arunca oricum la un cos in diverse licee sau sali adiacente. Nu le trebuia un bulevard pentru un 3 la 3. Pentru tenis de masa exista nenumarate locuri in sala, nu afara unde daca bate putin vantul incepi sa joci turca chiar si daca stii profesionist.

Decizia actualului Primar, Gabriela Firea, privit cu suspiciune inclusiv de mine, este una buna si cine stie poate vor mai veni si altele.

Scuze doar in fata iubitorilor de sport!

Intre timp, o firma numita Via Sport - cea care a lucrat cu Primaria pentru a bloca ani de zile centrul Bucurestiului organizand un eveniment inutil si deranjand un oras intreg - s-a gandit sa  isi ceara scuze. Dar cui cere scuze? Nu cere scuze pentru deranj sutelor de mii (fara exagerare) de soferi care nu au putut circula ani de zile pe Kiseleff intarziind in weekenduri cine stie pe unde, ci „miilor de oameni”.care nu mai pot arunca la un cos pe acel bulevard!

"Ati fost mii care v-ati jucat in noptile toride pana dimineata, ati fost mii de familii cu care ne-am revazut in fiecare sambata si duminica dimineata, jucandu-ne cu copiii nostri tenis de masa. (...) Ne cerem scuze Partenerilor si le multumim ca au fost alaturi de noi. Si celor de anul acesta si celor din anii trecuti. Datorita voua am putut organiza un eveniment unic si gratuit pentru bucuresteni, am putut organiza cea mai mare strada de sport din Romania in Bucuresti", scriu intr-un comunicat cei de la Via Sport.

Te umfla rasul. Care mii? Pensionarii si femeile cu carucioare care treceau pe Strada de Sport, mult mai numerodi decat cei care practicau cat de cat un sport? 

Dar te umfla si plansul in acelasi timp. Sutele de mii de oameni care se imbulzeau in weekend pe la semafoare, intarziau, o luau pe strazi laturalnice nu sunt adusi in discutie, nimeni nu le cere scuze acestora.

Pentru ca se facea vezi doamne „sport”, iar daca se face sport atunci pentru ceilalti potopul.

Rahova, locatia ideala!

Cei de la Via Sport nu au avut o initiativa rea, in esesta. Punerea ideii in practica, prin blocarea unei artere principale, doar pentru cativa amatori care sa se impiedice pe benzile de separare a sensurilor nu a fost logica si nici oportuna.

Pentru sport exista terenuri de sport sau parcuri unde nu e circulatie auto.

Si, daca se vrea sport de strada, se pot inchide strazi necirculate din cartiere adiacente, mai neaglomerate in weekend. Rahova e un exemplu, audienta acolo va fi cu siguranta mai mare de la copiii care sa joace tenis de masa pana la alte activitati practice si tehnice.

Bine c-am scapat.

Foto: B365.ro



Am scapat de Strada de Sport!