Box

Sportivii romani incep sa boicoteze IKEA

Unul dintre cei mai cunoscuti kickboxeri romani la categoria supergrea, Daniel Ghita, a devenit foarte vehement impotriva companiei suedeze IKEA, dupa ce aceasta a cumparat peste 33.000 de hectare de padure in Romania dorind sa aiba acces la mai mult lemn pentru productia de mobila. 

Ghita a publicat pe facebook un mesaj in limba engleza, care tradus suna astfel: "In curand vom fi desert: fara paduri, fara natura in Romania! De acum inainte voi boicota IKEA! Este incredibil cum padurile noastre sunt vandute pe nimic. Nu ii pasa nimanui? Este dezgustator."

IKEA a achizitionat zilele trecute 33.600 de hectare (aproximativ 300 de kilometri patrati) de padure in Romania. Insa, compania suedeza s-a aratat dispusa nu doar sa taie, ci sa si replanteze, dorind sa fie "un exemplu de management sustenabil al padurilor". 

Investitia IKEA in propriul parc forestier este prima de acest gen din istoria companiei. In rest, suedezii cumpara lemn ieftin de peste tot din lume. 

Anuntul noii achizitii a IKEA nu pica deloc bine in ochii publicului din Romania, pentru ca tara noastra a fost si este devalizata sistematic pe plan forestier. Nu inseama ca IKEA va devaliza si ea, numai ca a cumpara o padure pentru a incepe sa taierea, fie ea si una sustenabila, nu suna bine oricum ar fi.

In Romania se taie lemn barbar

Sa nu uitam o cifra: in Romania se taie in medie 3 hectare de padure in fiecare ora. Cifrele se afla intr-un raport al Greenpeace. Din 2000 si pana in prezent s-au defrisat ilegal peste 300.000 de hectare de padure. IKEA a cumparat, ce e drept legal, 10 procente din aceasa suprafata.  

Zilnic, in Romania se taie 41 de hectare de padure, din care majoritatea ilegal, conform Romsilva. La nivel mondial, din cele 2,3 milioane de kilometri de padure taiati s-a replantat o treime. 

IKEA, consum urias de lemn

IKEA este cunoscuta la nivel mondial pentru consumul urias de lemn, acesta fiind de 1% din productia totala anuala mondiala. Din aceasta cantitate, doar un sfert este refacuta in stilul sustenabil, existand un plan ca pana in anul 2017 procentajul de recuperare sa ajunga la jumatate. IKEA este considerata unul dintre cei mai mari, daca nu cel mai mare, consumator de lemn la nivel mondial. 

Cu alte cuvinte, la acest moment, la un copac taiat IKEA replanteaza un sfert de copac. Ideal ar fi sa se aplice regula de a replanta trei copaci la unul taiat, iar toata lumea ar fi fericita si ar respira un aer mai... respirabil. 

Lemnul este folosit si pentru producerea placilor din OSB (un produs format din lipirea cu un adeziv pe baza de uree a aschiilor si prafului rezultat de la lemn).

IKEA vinde anual peste 100 de milioane de piese de mobilier din lemn sau aschii de lemn. Nu stim daca aceasta cifra o depaseste pe cea a chiftelutelor. 

Stiati ca?

O jumatate din oxigenul nou generat la nivel planetar provine din oceane, creat de bacterii marine numite fitoplancton? Restul este produs de plante terestre. Procesul este acelasi peste tot: fotosinteza.



Sportivii romani incep sa boicoteze IKEA