Atletism

Marturii cutremuratoare in procesul Maratonului din Boston. Pedeapsa cu moartea este imperativa

Audierile au inceput in a doua zi de proces a lui Dzhokar Tsarnaev, cel care si-a recunoscut vina pentru atentatul de la Maratonul din Boston, editia 2013. Au fost cateva marturii foarte dure. Intre timp, avocatii apararii si-au dezvaluit strategia, una care pare sa nu mearga.

Joi noapte juratii din Boston au ascultat mai  multe marturii in procesul lui Dzhokar Tsarnaev (21 de ani), acuzatul din procesul Maratonului din Boston. Oameni care au supravietuit, politisti sau cei care au vazut momentele grele de atunci si-au amintit in fata instantei momentele de suferinta.

Reporterul siteului NPR, prezent in sala, a numit marturiile drept unele "pline de durere si de foarte mare impact vizual".

Una dintre ele este urmatoarea, povestita de reporterul NPR: "Un ofiter de politie a marturisit in sala ca incerca sa salveze o victima, o femeie al carui corp tremura, iar ochii i se dadeau peste cap. S-a inecat in timp ce isi amintea cum a urcat femeia in ambulanta si, dupa ce aceasta a murit acolo, a trebuit sa o scoata ca sa faca loc pentru altii."

"Un om amputat de explozii a inceput sa planga cand si-a adus aminte in marturia din sala cum laba piciorului abia ii mai atarna de picio", mai scris sursa amintita.

Acuzarea refuza anularea pedepsei cu moartea

Avocatul apararii a stat linitit in prima zi de proces, miercuri, cand a decis sa inceapa strategia afirmand ca Tsarnev este vinovat.

Siteul NPR a scris ca avocatii lui Tsarnev (la vremea atentatului in varsta de 19 ani) au devenit frustrati dupa ce au aflat ca guvernul american nu le va oferi o intelegere, in sensul de a schimba pedeapsa cu moartea cu cea de inchisoare pe viata, in cazul in care acuzatul isi recunoaste vina. 

"Ne putem intreba, de ce nu se poate inlocui pedeapsa cu moartea in cazul unui tanar de 21 de ani, cu inchisoarea pe viata fara posibilitatea de eliberare, intr-o inchisoare de maxima siguranta", este de parere Brad Bailey, fost procuror.

Insa un alt fost procuror, Gerry Leone, crede ca pozitia guvernului este corecta. "Daca te uiti la cati oameni au fost raniti si in pericol de moarte si la modul in care acuzatul a dus la capat acest act, daca te uiti la victime si la toate circumstantele agravante, te poti gandi in mod rezonabil la pedeapsa cu moartea. Iar cei care s-au gandit la asta ca la o solutie rezonabila nu vor lua de pe masa Ministerului Justitiei propunerea de pedeapsa cu moartea", a spus acesta.

"If you look at the grave risk of death to others; the heinous, cruel, depraved manner in which the defendant carried out the act; the vulnerability of victims — you look at all those aggravating circumstances, reasonable minds can differ on the death penalty, but reasonable minds are not going to cause the Department of Justice to take it off table," he said.

Tsarnev are 30 de capede de acuzare, majoritatea pedepsite cu moartea. Avocatul sau sustina insa ca nu el a fost creierul din spatele atentatului, ci fratele sau. Apararea sustine ca Tsarnev a fost intimidat de fratele sau mai mare, Tamerlan, cel care a fost omorat in a treia zi dupa atac.

Numai ca procurorii au alta parere. Ei au deschis sedinta prin proiectarea unor materiale grafice si video in care l-au portretizat pe Dzhonkar drept un criminal. Au sustinut ca a pus o bomba "pentru a faramita oameni si a crea un spectacol sangeros."

[news-112758]

Trei oameni au murit si 260 au fost raniti la Maratonul de la Boston din 2013, dupa ce doua bombe artizanale facute din oale sub presiune au explodat la linia de final.  

Foto: npr.org



Marturii cutremuratoare in procesul Maratonului din Boston. Pedeapsa cu moartea este imperativa