Atletism

Banda de alergare acasa, merita sau nu?

Parerile pro sau contra unei benzi de alegare pe internet sunt multe pe siteurile din Romania sau cele din strainatate. Sunt argumente pro si contra care stau sau nu in picioare. Tragand linie, din experienta cred ca pot spune cu adevarat de ce merita sau nu acasa o banda de alergare.

Am citit anul trecut mult inainte sa cumpar o banda de alergare. Erau voci care spuneau ca se favorizeaza accidentarile pe banda, pentru ca are un sistem diferit motric fata de alergarea naturala, pe pista sau pe strada. Erau voci care spuneau ca o iei si ramane ca "mobila", nu o folosesti.

Dupa patru luni de toamna - iarna petrecute pe banda si aproape 300 de kilometri, as vrea sa spun si ce am vazut eu.

1. Banda de alergare este ideala pentru Romania, pentru o tara cu o 6 luni pe an in care nu poti face sport afara pentru ca fie este prea rece, fie prea cald. Banda te scuteste de raceli sau raceli care se agraveaza pentru ca iesi sa alergi afara pe vreme rece, ploioasa, umeda cand inca nu esti 100% recuperat. Raceli care se pot transforma in bronsite sau pneumonii, boli prelungite pe durata a catorva luni de zile.

2. Accidentarile. Nu exista. 4-5 alergari pe saptamana, de 30-35 de minute fiecare nu au cauzat nici o accidentare. 

3. Diferente fata de alergarea obisnuita. Diferentele le vad in bine, banda este mai elastica si supune incheieturule (genunchii) unor tensiuni mai mici. Asta nu inseamna ca alergarea afara trebuie evitata, in nici un caz, ea trebuie amestecata cu cea de pe banda. Alergarea pe banda actioneaza la fel ca alergarea obisnuita  in planul de mentinere a unei bune conditii fizice, a pastrarii sau scaderii in greutate, este ca un sport obisnuit cu toate avantajele sale.

4. Este banda o "mobila"? Asta depinde de fiecare. Cine stie ca are nevoie de 30 de minute de sport pe zi, fie mers sau alergare si simte lipsa sportului in vremea neprielnica, in mod cert nu va tine banda pe post de mobila. Cine vrea sa isi cumpere o banda ca justificare sau impuls ca se apuce de sport, mai bine nu o face. Sfatul meu este sa se inceapa de primavara cu alergare si mers afara, sa se mentina programul ca rutina aproape zilnica pana toamna si, daca se reuseste acest lucru, abia atunci poate sa se ia decizia pentru o banda. In acest caz sigur va fi folosita.  

Din punctul meu de vedere, nu exista dezavantaje pentru a face sport pe banda de alergare, in afara de pretul de achizitie si spatiul rezervat aparatului. Avantajele sunt numeroase si, in afara de cele mentionate mai sus ca raspuns la intrebarile sau dubiile existente fata de o banda de alergare, le-as mai mentiona pe urmatoarele:
- Nu stai cu ochii pe cainii vagabonzi sau masini atunci cand alergi;
- Castigi mult timp. Vii acasa si in trei minute esti pe banda. O vizita la sala "costa" ca timp de la 30 de minute pana la o ora in plus, timp care include pregatirea gentii, drumul, pregatirea de a intra in sala, dus, etc;
- Conditii optime de pregatire. Acasa iti faci cat vrei de cald sau rece, nu te va deranja temperatura impusa de cei de la sala. Nu va trebui sa stai alaturi de zeci de oameni mai mult sau mai putini raciti sau gripati, care la randul lor ii imbolnavesc si pe altii. Nu trebuie stai la coada atunci cand toate benzile sunt ocupate, aici castigand din nou timp si confort. Mitul socializarii la sala de forta nu exista. Sportul ofera socializare, dar la sporturi de echipa in mod special. Cand mergi si tragi de fiare sau alergi nu prea iti faci prieteni, scopul este mai mult egoist si vrei sa termini repede. 
- Mentine si creste conditia fizica si psihica pe durata anotimpului rece, ceea ce te face sa iesi dupa cateva luni de iarna fara kilograme in plus si sa eviti o perioada destul de lunga de sedentarism, care se traduce in scaderea drastica a parametrilor fizici. Pe plan psihic, ca orice sport, banda asigura in zilele, saptamanile si lunile in care nu poti juca un sport afara o stare de spirit mai buna.

Si, la final, avantajul alergarii, fie el afara sau pe banda, pe care eu il simt mereu: cand fugi, fugi si de probleme. 



Banda de alergare acasa, merita sau nu?