Atletism

Acuzatii grave de dopaj contra Rusiei: se cere suspendarea din atletismul mondial

Atletii Rusiei ar putea fi interzisi la Jocurile Olimpice de Vara 2016 dupa ce un raport indica faptul ca dopajul ar fi fost realizat in aceasta tara cu ajutorul institutiilor de stat.

Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA) a anuntat ca "s-a descoperit o cultura de a trisa la toate nivelurile in atletismul rusesc". 

WADA a realizat un raport in care afirma ca peste 1.400 de probe au fost "distruse intentionat si in mod malitios" de un laborator din Moscova, chiar daca WADA ceruse in mod expres pastrarea acestora. 

In raport se sugereaza ca "la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra au fost admisi atleti din Rusia care nu ar fi trebuit sa concureze". Rusia a castigat 24 de medalii de aur la Londra.

WADA afirma ca Federatia Internationala de Atletism (IAAF) a avut o "atitudine pasiva inexplicabila" in fata acestor fapte si recomanda ca cinci atleti si antrenori sa fie interzisi pe viata din sport.

Federatia Anti-Doping din Rusia nu a facut pe moment nici un comentariu.

IAAF a anuntat imediat dupa publicarea raportului ca va face pasi urgenti pentru a sanctiona Rusia. "Informatiile din raportul independent al WADA sunt alarmante, au spus cei de la IAAF.

"Datele trebuie analizate. In orice caz, am urgentat la nivel de decizie pentru a se incepe sanctiunile contra Federatiei Nationale de Atletism din Rusia", a spus presedintele IAAF, Seb Coe. 

"Atletii, partenerii si fanii trebuie sa fie siguri ca luam toate masurile si actionam pentru a pastra sportul curat", a mai declarat Seb Coe, afirmand ca IAAF va coopera total in acest caz.



Acuzatii grave de dopaj contra Rusiei: se cere suspendarea din atletismul mondial