LIVE
 
  Asa am trait
. JO 2004

JO 2004

 
  . Stiri
. Rezultate
. Ce au facut romanii?
. Tabloul de medalii
. Prezentari sporturi
. Delegatia Romaniei
. Program complet
.
Arenele
. Recorduri
.
Istoria JO
. Stiati ca...
. Forum J.O.

Arhiva
. JO 2002
              Prima pagină > JO 2004 > Stiri

Tirlea de argint!

Ionela Tirlea a castigat in miercuri seara medalia de argint la 400m garduri, o cursa in care a tras fenomenal, strangand din dinti, pentru a trece linia de sosire cu timpul de 52.82. Ionela Tirlea confirma ca este cea mai mare sprintera a noastra, campioana mondiala de 200m, dubla campioana olimpica la 400m si, iata, acum vicecampioana olimpica!
JO 2004: LIVE | Program | Rezultate | Tablou medalii | Sporturi | Lotul Romaniei | Recorduri | Istoria Olimpiadelor | Arene | Stiati ca... | Azi la TV | Ce fac azi romanii?
Forum: JO 2004

 


Atleta romana Ionela Târlea-Manolache a câștigat miercuri seara medalia de argint în proba de 400 m garduri în cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Atena, cu timpul de 53 sec 38/100, fiind devansată de reprezentanta gazdelor, Fani Halkia, cronometrată în 52 sec 82/100. Pe locul trei s-a clasat ucraineanca Tatiana Teresciuk-Antipova, 53 sec 44/100.

"A fost bine", a spus Ionela dupa cursă. "Am fost foarte stresată înainte, știam că pot lua o medalie, îmi doream foarte mult și de aceea această presiune. Am vrut să mă clasez pe podium, dar știam că e foarte greu să câștig aurul, deoarece Fani Halkia (NR: câștigătoarea aurului) era în fața propriilor suporteri. Dar, știam ce pot eu și ce pot adversarele".

Ionela Târlea-Manolache a spus că a fost urmarită din tribună de soțul său, aflat în capitala Greciei din data de 20 august, răstimp în care cei doi nu s-au văzut deloc. "Nu mi-a stat capul decât la Olimpiadă", a precizat Ionela.

Atleta noastră a dezvăluit că la final a avut emoții, neștiind dacă a terminat pe locul doi sau pe trei: "Ucraineanca mi-a spus că ea a terminat pe trei și atunci am fost sigura că am luat argint. Cursa m-a consumat foarte mult. E mult mai greu când știi ca poți, presiunea e mai mare".

Ionela a vorbit și despre laureata probei, Fani Halkia: "O știu de anul trecut, de când a reușit să progreseze nu mai puțin de patru secunde. E enorm de mult, poate ea e mai talentată. Am alergat cu ea și astă iarnă la CM indoor și am batut-o la 400 m plat."

Ionela Târlea a mărturisit că un obstacol a fost și publicul care a încurajat-o foarte mult pe Halkia: "E greu să concurezi alături de o favorită a gazdelor. Mie nu mi s-a prea întâmplat acest lucru".
Pentru zilele urmatoare, Ionela se gândește la proba de ștafeta 4x400 m, dar probabil va sărbători în această seară succesul sau, cu soțul și antrenorii, la un pahar de șampanie: "Oricum, sigur nu voi putea dormi. După semifinale am adormit pe la 3 dimineața. Probabil voi retrăi cursa".

Ionela a apreciat că această medalie de argint este mai importantă decat oricare altă câștigată de ea în carieră, exprimandu-se speranța ca va fi prezentă și la Jocurile de la Beijing, în 2008, deși este conștientă că acest lucru va fi foarte dificil. Sportiva a precizat ca deși soțul său dorește să locuiască în Canada, ea își iubește țara prea mult și va căuta o soluție de compromis: "Voi face naveta, probabil".

PROFIL

La vârsta de 28 de ani (împliniți pe 9 februarie) atleta Ionela Târlea-Manolache este deja o sportivă consacrată, având în palmares titluri internaționale importante. De departe, însa, medalia de argint cucerită miercuri seara, la JO de la Atena, în proba de 400 m garduri (53 sec 38/100), este cea mai importantă.

Ionela, născută la Craiova, dar crescută la Rm. Valcea, este în prezent legitimată la clubul PAB Arad, proba în care este specialistă fiind 400 m garduri, dar concurănd cu succes și la 400 m plat sau 200 m.
Primul titlu internațional a fost obținut în 1999, la Palma de Mallorca (Spania), cand a devenit campioană mondială universitară la 400 m plat. A urmat, în același, an, la Maebashi (Japonia), titlul mondial în sală la 200 m plat, pentru ca la JO de la Sydney 2000 să se claseze doar pe poziția a șasea la 400 m garduri.

Tot 6 la 400 m garduri a fost și locul la Mondialele de la Edmonton (Canada), în 2001, după care a urmat o perioadă neagra, cu mai multe accidentări.

Revenirea s-a făcut cu un rezultat excelent, titlul european la 400 m garduri, în 2002, la Munchen. În continuare, performanțele au fost de un bun nivel, începând cu locul 4 la Mondialele de la Paris (2003, 400 m g) continuând cu aceeași poziție la 400 m plat la Mondialele indoor de la Budapesta (2004) și locul 3 la ștafeta 4x400 m la aceeași competiție.

Pe langă aceste performanțe, în cartea de vizită a Ionelei Târlea mai figurează alte clasări pe podium în circuitele Golden League, Grand Prix IAAF, Super Grand Prix etc.

În 2004, performanțele sale sunt două locuri doi în Golden League (Roma - 400 m garduri, Paris - 400 m plat), locul 3 la GP IAAF de la Doha (200 m plat), un loc 1 (Madrid, 400 m plat), două locuri doi (400 m plat - Ostrava, 400 m garduri - Stockholm) și un loc 3 (Lausanne, 400 m plat) în SGP IAAF.

În finala olimpică la 400 m garduri se calificase cu al treilea timp din semifinale.

FORUM Olimpiada: Discuta despre Jocurile Olimpice de Vara 2004 pe Forumul Onlinesport

26/08/2004

Google
Caută pe web Caută pe Onlinesport.ro